Een nieuwe plein met fruitbomen en (eetbare) planten
Koker plein
Er wordt een nieuwe plein aangelegd in de Kokerstraat Hillesluis met fruitbomen en (eetbare) planten. Veel mensen gaan gebruik maken van de tuin en daarom is het belangrijk om de bewoners in en rondom de straat bij de tuin te betrekken. Een eerste gesprek met bewoners heeft duidelijk gemaakt, dat de buurt blij is met de aanleg en het belangrijk vindt, dat het mooi blijft.
Plan Koker Plein
Op zaterdag 4 juni a.s. wordt de tuin opgeleverd. Dat zal dan de start zijn met een aantal leuke activiteiten om de volgende doelen te bereiken:
• Eigenaarschap creëren
• Workshop, koken uit eigen tuin
• Kinderen bewust maken van de waarde van de tuin.
• Verbinding tussen bewoners rondom de tuin
De activiteiten vinden plaats op de woensdagen en de zaterdagen. Tijden worden in overleg met de bewoners vastgesteld.
De laatste zaterdag 26 juni zal er samen met de bewoners, jong en oud, een feestelijke presentatie zijn
Activiteiten
De Rotterdamse Munt
Zij zullen 3 workshops geven. In deze workshops halen zij op wat betrokken bewoners kunnen brengen en wat zij willen halen. In elke workshop is er veel ruimte voor bewoners om zelf inbreng te leveren.
Er wordt een praktische activiteit voorbereid met als doel eigenaarschap te ontwikkelen, en op de laatste zaterdag is er een feestelijke afsluiting binnen het programma. Er wordt gewerkt volgens de methode sharing nature. De workshops zijn op zaterdag.
Ingrid Ackermans, groene urbanist heeft de leiding.
- Stichting Kunst=Zinnig
Theater met kinderen : Het eilanden Songfestival.
De tuin wordt het land van de kinderen met 5 eilanden. Elk eiland bestaat uit: Een koning, wetten, eten, landschap, eigen lied en schoonhouden van je eigen land. Hoe doe je dat nou allemaal.
Er zijn 5 eilanden met een aantal kinderen 5 – 14 jaar. Jongeren (JOZ) zijn gevraagd om een groep te begeleiden.
Op de laatste zaterdag in juni spelen de kinderen dan:
Het eilanden Songfestival. Elk groepje laat hun land zien in een voorstelling en een lied. Bram Legerstee, producer en regisseur heeft de leiding - De Kinderkrant.
Een groep kinderen gaat bewoners interviewen, schrijven onder begeleiding wekelijks een kinderkrant. Alle bewoners ontvangen deze krant.
De onderwerpen zijn:
• Interviews met de bewoners over de tuin
• Er worden foto’s gemaakt
• Woordzoeker planten
• Info over de planten
• Tuinverzorging
• Van de redactie, waarin de redactie zich ook voorstelt
• Agenda met activiteiten rond de Kokerstraat
• Striptekening
Peter Klein Gunnewiek, acteur en schrijver heeft de leiding - Muziekgroepje
Een groepje kinderen gaat met diverse muziekinstrumenten ritmes leren. Zij zullen dat presenteren tijdens de presentatiedag. De instrumenten zijn voornamelijk diverse vormen van slaginstrumenten.
Tato Wessels heeft de leiding. Muzikant en woordkunstenaar. - Een klein groepje kinderen gaat dit hele proces filmen. Dat houdt in dat zij ook de interviews met bewoners filmen, de repetities en interviews met de kinderen. Uiteindelijk wordt ook de presentatie dag gefilmd. Het plan is dat in september in de tuin de uiteindelijke film aan het begin van de avonduren wordt getoond met een hapje en een drankje. De leiding is in handen van Arne Verbrugh en Han Hoeze, documentairemakers en camaramannen.
- Een klein groepje kinderen gaat een Bloemendans maken olv een professionele danslerares. Pen ina is sans lerares met veel ervaring. Aan de moeders wordt gevraagd mee te helpen met de kleding.
Tot Slot
Er is veel enthousiasme om aan de slag te gaan. Om rond deze straat verbinding te ontwikkelen, maar vooral veel plezier met elkaar te hebben. Uiteraard is het doel, dat bewoners eigenaar worden van de tuin en deze gaan onderhouden. Dat kinderen en jongeren met respect om gaan met de tuin en wellicht gaan helpen met het onderhoud.
Eind juni hopen we dat een straatfeest tot de mogelijkheden behoord. Wij gaan ervan uit, dat de corona maatregelen dat dan wel mogelijk maken. Alle activiteiten kunnen buiten worden gehouden. Zeker als er tenten staan, waardoor we droog kunnen staan, zitten. Anders is er de mogelijkheid in het Cultuurhuis aan de Groene Hilledijk, de school of het Huis van de Wijk Hillevliet.
Met de kinderen wordt in verschillende groepen gewerkt, echter allemaal rond hetzelfde thema. Respect en zorgzaamheid voor de natuur.
"Mijn droom? Die heb ik al jaren, financieel zelfstandig worden. Ik hoef niet heel veel geld te verdienen, gewoon om rond van te komen."
"Jullie zeggen, dat ik mag dromen? Nou daar gaat ie dan……….. Ik wil van oude kleren, nieuwe kleren maken. "
Twee dromen van de grote groep vrouwen uit de Feijenoord, waar wij de afgelopen maanden mee hebben gesproken..